Ophiusa 2011 – Cap de Barbària – VT Formentera

  • ophiusa formentera cap de barbaria

VI DE LA TERRA DE FORMENTERA – Des de l’any 1997 existeix legalment l’àrea de producció “Vi de la terra de Formentera”. No és sorprenent, ja que una de les activitats agràries amb més tradició a l’illa de Formentera és la viticultura. Les primeres referències que demostren l’existència d’aquesta activitat a Formentera són la carta d’infeudació de 1246, en la qual Montgrí encomana a Berenguer Renard la repoblació de l’illa. En ella es destaca l’existència d’unes vinyes a la Mola concedides a uns ermitans, possiblement de l’ordre de Sant Agustí. El cultiu de la vinya segurament es va continuar fins al s. XIV, en el qual l’illa de Formentera es va quedar totalment despoblada a causa de la pesta negra, i per tant es va abandonar també aquest cultiu. En el s. XVIII s’inicia un moviment migratori d’eivissencs cap a Formentera, que va donar lloc a la segona i definitiva repoblació. A partir d’aquest moment, la viticultura de Formentera va anar en augment.

Actualment la viticultura és una de les principals activitats agràries de Formentera. Hi ha sembrades més de 60 ha de vinya, la qual cosa representa el 12,5% del total de la superfície agrícola utilitzada. La varietat tradicional i predominant és la monastrell, ja que prop d’un 44% de la vinya és d’aquesta varietat. A més a més d’aquesta les varietats de raïm emprades per a l’elaboració de Vi de la terra de Formentera són com a negres: fogoneu, ull de llebre, cabernet sauvignon i merlot i com a blanques: malvasia, premsal blanc (moll), chardonnay, viognier, garnatxa blanca i moscatell de gra menut.

PER A SABER MÉS DELS VINS DE FORMENTERA : VINS DE LA TERRA DE FORMENTERA

CELLER CAP DE BARBARIA – Va ser a l’any 2000 quan tres amics, encapçalats per Xavier Figuerola enòleg, van decidir el·laborar vi a l’illa de Formentera. Van començar plantant varietats europees, Cabernet Sauvignon i Merlot, però al cap d’uns anys van decidir utilitzar varietats autòctones de ceps plantats de feia anys com són la Monastrell i la Fogoneu iniciant un camí sorprenent. Actualment tenen 3 hectàrees en total amb terres de sorra/argila/pedres i les vinyes autòctones totes elles són de peu franc. Utilitzen tractaments fitosanitaris i fertilitzants naturals que provenen d’una granja propera, vol dir que els seus vins són ecològics encara que no els tenen certificats. La seva producció total és d’unes 14.000 ampolles dels dos vins que tenen al mercat, Cap de Barbaria i Ophiusa.

ophiusa formentera cap de barbaria ophiusa formentera cap de barbaria

EL VI OPHIUSA 2011 – És ún vi elaborat amb Monastrell, Cabernet Sauvignon, Merlot i Fogoneu que neix de dues parcel·les, la principal d’1 ha amb un 60% de Cabernet Sauvignon i un 40% de Merlot, i la segona de mitja hectàrea amb Monastrell i Fogoneu . Totes les varietats, excepte la Monastrell i la Fogoneu que tenen un cicle vegetatiu semblant, es veremen en diferents setmanes. L’elaboració de les varietats es realitza també per separat de forma clàssica. En la mateixa propietat, al costat de la vinya, es desrapa i es premsa suaument omplint els dipòsits d’acer inoxidable per a la fermentació. La criança és de 8 mesos en bóta de roure francès, la Monastrell i Fogoneu no passa per fusta i envelleix en dipòsit d’acer inoxidable per evitar l’excés de contacte amb la fusta i mantenir els seus aromes primaris en el procés de criança i conservar la frescor.

ophiusa formentera cap de barbaria cruzart

TAST
El vi té un color vermell picota. En nas predomina molt la fruita vermella madura, el gerd, móres i un caràcter mediterrani d’espècies com l’espígol, farigola i romaní. La fusta en nas està molt integrada i es nota poc en l’aroma, en tot cas, balsàmics com l’anís lleugerament mentolat. En boca té nervi, és mineral, amb bona càrrega de fruita, bona acidesa que li dóna força. Els tanins de la fusta estan una mica més marcats que al nas i té un final molt llarg i mineral, sorprenent.

PER A SABER MÉS DEL CELLER CAP DE BARBÀRIA : WEB DEL CELLER

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

colorsdelvi
186
 Photos
1228
 Followers
942
 Following
Per acabar aquest dia tant intens un Lerchenberg Pinot Gris 2014 d'Alsàcia del Celler Marc Kreydenweiss. Afruitat, tropical, intens, amb bona acidesa, un bon final de dia. Ecològic i biodinàmic. #colorsdelvi #alsace #vin #vi #wine #biodinamic #eco #pinotgris #france #alsacia #lerchenberg #leaalouettes #winelover #alsacelover #vinsdalsace #kreydenweissPrimera setmana a Londres preparant el primer examen del Wset Diploma. Això serà una marató, cal  gaudir! #wset #diploma #london #londres #wine #spirits #vi #winelover #winelovers #sommelier #ilovewine #segueixelsteussomnis #viticulture #fortifiedwines #unit1 #winemakingAvui celebrant Dijous Gras amb Truita, Botifarra d'Ou, Coca de Llardons i que no falti mai un bon vi 😍 Alas Negras de @terraremota @do_emporda Si no el coneixeu: Val moooolt la pena!!!! 🔝🔝🔝🍷🍷🍷 Visca les tradicions!!! #tradicio #catalunya #dijousgras #jueveslardero #carnestoltes #carnaval #santclimentsescebes #emporda #colorsdelvi #sommelier #tradicions #catalunya #wine #vi #vicatala #marcbournazeau #emmabournazeau #terraremotaL'any 1963 Ceferino Carrión, intrèpid viatger de Santander, ja convertit en Jean Leon restaurador de renom del Hollywood daurat va seleccionar i unificar diverses parcel.les a Torrelavit dins del Penedès. Així va néixer el Pago Jean Leon de 150 ha plantant varietats com Cabernet Sauvignon i Chardonnay, fins llavors desconegudes al nostre país. D'aquí neix el primer Cabernet Sauvignon elaborat a Catalunya aquest Vinya La Scala que surt de 8 ha de terroir, del més pobre, pedregós i amb més drenatge del pago. Amb aquest tresor de l'anyada 1997, 2 anys de bota nova de roure francès, 14670 ampolles bordeleses gran reserva i 25 ampolles imperials, hem gaudit amb l'ampolla 4318 aquest diumenge i ha inspirat a @mccruzart en el nom, l'història del vi i del fundador del Celler. No cal dir que l'etiqueta és un bodegó de l'universal Antoni Tàpies. Salut, amor i vi!! @jeanleon1963 @dopenedes #colorsdelvi #jeanleon #hollywood #cabernetsauvignon #torrelavit #catalunya #penedes #granreserva #sommelier #ilovewine #winelover #vicatala #qalides #pago #lascala #tapies #antonitapies #colorsdelvi #wine #vi #wset #instawine #wineloversAvui diumenge d'aniversari i de celebració familiar amb confit d'ànec i Damana 5 de Ribera del Duero. Tempranillo i un toc de Merlot. 5 mesos de barrica de roure Amèrica i Francès. @riberadelduero #bodegastabula #damana5 #riberadelduero #tempranillo #merlot #ulldellebre #vi #castella #confit #sommelier #diumenge #aniversari #colorsdelvi #ilovemyjob #segueixelsteussomnis #lluitapelsteussomnisJa és aquí Heusss* 2016 Sense Sulfits @cellerlavinyeta @do_emporda  Samsó+Garnatxa 😍😍😍 #vinatural #samso #carinyena #garnatxa #lavinyeta #heus #doemporda #samso #carinyena #garnatxa #molletdeperalada #vi #vicatala #catalunya #catalonia #colorsdelvi #naturalwine #nosulphites #withoutsulphites #instagramer #sommelier #sommeliers #ilovemyjob❤️ #ilovewine #winelover #ilovemyjob
Twitter
@colorsdelvi on Twitter
494 people follow @colorsdelvi